fb gp

espa 1.1

  • Δρ. Αναστασία Δήμου
  • Αισθητική Δερματολογία
  • Παιδική Δερματολογία

Ακμή

 

image1

 

Η ακμή αποτελεί μια συνηθισμένη πάθηση του δέρματος , η οποία δεν εμφανίζεται  μόνο  στην εφηβεία αλλά μπορεί να εμφανιστεί και αργότερα, σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Ποιος είναι ο λόγος που θεραπεύουμε την ακμή:

Υπάρχουν πολλές και διάφορες απόψεις σχετικά με την διαχείριση της κατάστασης αυτής.
Από πολλούς πιστεύεται πως πρέπει να αφήσεις την ακμή ¨να κάνει τον κύκλο της ¨. Οι δερματολόγοι γνωρίζουμε πως αφήνοντας την ακμή να εξελιχθεί χωρίς θεραπεία,  μάλλον δεν αποτελεί και την καλύτερη συμβουλή. Και αυτό για τους παρακάτω λόγους:

* Χωρίς θεραπεία, μόνιμες ουλές και μελαγχρώσεις παραμένουν στο δέρμα ακόμα και όταν οι βλάβες της ακμής έχουν υποχωρήσει.

* Η αποτελεσματική θεραπεία της ακμής γεμίζει τους ασθενείς με αυτοπεποίθηση και βελτιώνει την ψυχική τους υγεία.

* Στις μέρες μας υπάρχει μια πληθώρα αποτελεσματικών σκευασμάτων, ικανά να προσφέρουν σημαντική βοήθεια στους ασθενείς.

Όλο και περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν ακμή:

Η ακμή δεν εμφανίζεται μόνο στους έφηβους. Ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός γυναικών εμφανίζει ακμή στα 30-40, ακόμα και στα 50. Η μορφή αυτή της ακμής που εμφανίζεται σε αυτές τις ηλικίες είναι σίγουρα ένα σημαντικό πρόβλημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ακμής;

Οι περισσότεροι ασθενείς νομίζουν πως οι βλάβες της ακμής είναι τα γνωστά σπυράκια. Εντούτοις ένα άτομο με ακμή είναι δυνατόν να εμφανίζει μια πληθώρα βλαβών, οι οποίες αποτελούν όλες εκδηλώσεις της ακμής. Σε αυτές ανήκουν:

* Μαύρα στίγματα          
* Λευκά στίγματα
* Βλατίδες
* Φλύκταινες
* Κύστεις
* Οζίδια

image2

Οι βλάβες αυτές είναι δυνατόν να εντοπίζονται στο πρόσωπο, στην πλάτη, στον λαιμό, στους ώμους, στο ανώτερο τμήμα των βραχιόνων ακόμα και στους γλουτούς.

Τα συμπτώματα της ακμής είναι σίγουρα σημαντικότερα από τα περιστασιακά σπυράκια.

Έρευνες έχουν δείξει πως άτομα με ακμή εμφανίζουν:

* Χαμηλή αυτοπεποίθηση: οι ασθενείς ισχυρίζονται πως εξαιτίας της ακμής νιώθουν άσχημα με τον εαυτό τους. Δεν έχουν διάθεση να βρίσκονται με τους φίλους και τις παρέες τους, απουσιάζουν από το σχολείο ακόμα και από την εργασία τους, με επακόλουθο την πτώση των βαθμών και των επιδόσεων και τις συχνές απουσίες.

* Κατάθλιψη: πολλοί ασθενείς με ακμή υποφέρουν πολύ περισσότερο, εμφανίζοντας ακόμα και τάσεις αυτοκτονίας. Αρκετές μελέτες μαρτυρούν πως έφηβοι με σοβαρή μορφή ακμής είναι πιο πιθανό να οδηγηθούν σε αυτοκτονικές συμπεριφορές και πράξεις.

* Μαύρα στίγματα και κηλίδες στην επιδερμίδα: τα σημάδια αυτά εμφανίζονται όταν έχει υποχωρήσει η ακμή και μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες ακόμα και χρόνια μέχρι να σβήσουν.

* Μόνιμες ουλές: είναι τα υπολείμματα των κυστικών και οζιδιακών βλαβών της ακμής και εμφανίζονται μετά από την υποχώρηση της ακμής. Παρ’ όλα αυτά μπορούν να προληφθούν και αυτές οι βλάβες. Μία επίσκεψη στον δερματολόγο και η κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση μπορεί να οδηγήσουν σε ένα άριστο αποτέλεσμα. Η έγκαιρη θεραπεία, σε ηλικίες μεταξύ 8-12 ετών, ειδικά για ασθενείς που εμφανίζουν κύστεις και οζίδια είναι υψίστης σημασίας για την πρόληψη των μόνιμων αυτών βλαβών.

image4

Ποιες είναι όμως οι αιτίες της ακμής;

Η ακμή αποτελεί ένα συνηθισμένο πρόβλημα στις μέρες μας . Μόνο στην Αμερική υπολογίζεται πως 40-50 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμφανίσει ακμή κάποια στιγμή στην ζωή τους. Πιο συχνά εμφανίζεται σε άτομα που βρίσκονται στην εφηβεία ή σε νεαρούς ενήλικες, αλλά είναι δυνατόν να εμφανιστεί και σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και νεογέννητα μωρά είναι δυνατόν να εμφανίσουν ακμή. Η ακμή εμφανίζεται εξίσου και στα δύο φύλα, αποτελεί συχνό εύρημα ανάμεσα σε γυναίκες μέσης ηλικίας.

Τι είναι όμως αυτό που προκαλεί την ακμή; Η ακμή εμφανίζεται όταν ένας πόρος του δέρματος φράσσει. Η απόφραξη αυτή δημιουργείται από νεκρά κύτταρα. Φυσιολογικά τα νεκρά αυτά κύτταρα ανεβαίνουν στην επιδερμίδα και ακολουθεί η διαδικασία της απόπτωσης. Όταν όμως ξεκινά η παραγωγή σμήγματος, τα λιπίδια, τα οποία φυσιολογικά λιπαίνουν την επιδερμίδα μας, συγκρατούν και εγκλωβίζουν μέσα στους πόρους τα νεκρά αυτά κύτταρα με άμεσο επακόλουθο την απόφραξη του πόρου. Πολλές φορές βακτήρια τα οποία βρίσκονται στο δέρμα μας, όπως το Propioni Bacterium Acnes αποικίζουν τους φραγμένους πόρους του δέρματος. Ένα τέτοιο περιβάλλον είναι κατάλληλο για τον γρήγορο πολλαπλασιασμό τους και την ανάπτυξη φλεγμονής. Τότε ο πόρος εμφανίζεται διογκωμένος, ερυθρός και φλεγμονώδης και εάν η φλεγμονή προχωρήσει στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας τότε εμφανίζονται οι κύστεις και τα οζίδια.

image3

Διάγνωση και θεραπεία:

Πρώτο βήμα στην διάγνωση της ακμής αποτελεί η κλινική εξέταση του δέρματος, προκειμένου να πιστοποιηθούν οι βλάβες της ακμής. Υπάρχουν πολλές άλλες καταστάσεις που η κλινική τους εικόνα μιμείται αυτή της ακμής. Εάν έχετε ακμή ο δερματολόγος σας θα εκτιμήσει την βαρύτητα του προβλήματος, από μέτρια έως σοβαρή ακμή και θα αναγνωρίσει τον τύπο των στοιχειωδών βλαβών που εντοπίζονται στο δέρμα σας.

Πως όμως ένας δερματολόγος θεραπεύει την ακμή;

Σήμερα υπάρχει μια πληθώρα θεραπειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλες οι θεραπείες είναι αποτελεσματικές ή κατάλληλες για όλους τους ασθενείς, αλλά στην πραγματικότητα κάθε μορφή ακμής μπορεί να ελεγχθεί.

Η ήπια ακμή εμφανίζεται με λίγα σπυράκια, μπορεί ακόμα να παρουσιαστούν λευκά ή μαύρα στίγματα – κλειστοί και ανοιχτοί φαγέσωρες, βλατίδες ή ακόμα και φλύκταινες. Αυτή η μορφή ακμής μπορεί να αντιμετωπιστεί και με προϊόντα που προμηθεύεται κανείς και χωρίς ιατρική συνταγή. Προϊόντα που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζοϋλίου ή σαλικυλικό οξύ βοηθούν ώστε να καθαρίσει η επιδερμίδα. Αυτό βέβαια δεν θα συμβεί μέσα σε ένα βράδυ. Οι θεραπείες χρειάζονται συνήθως ένα διάστημα 4-8 εβδομάδων προκειμένου να αρχίσουν να λειτουργούν και να έχουμε εμφανή σημάδια βελτίωσης. Μόλις η ακμή θεραπευτεί είναι πολύ σημαντικό να ακολουθεί κανείς μια θεραπεία πρόληψης, έτσι ώστε να προλαμβάνουμε τις υποτροπές.

Πότε πρέπει να επισκεφτεί κανείς έναν δερματολόγο;

Εάν εμφανίζετε σοβαρή ακμή με κύστεις και οζίδια αγοράζοντας ένα φάρμακο χωρίς συνταγή μπορεί να μην αποτελεί και την πιο αποτελεσματική επιλογή, μιας και είναι δύσκολο να δουλέψει. Εάν θέλετε να δείτε το δέρμα σας καθαρό θα πρέπει να εξεταστείτε από κάποιον ειδικό. Πιθανές θεραπείες περιλαμβάνουν τα εξής:

> Προϊόντα που εφαρμόζουμε στο πρόσωπο, οι λεγόμενες τοπικές θεραπείες. Τα προϊόντα αυτά λειτουργούν με διάφορους τρόπους, κάποια από αυτά σκοτώνουν τα βακτήρια και άλλα ρυθμίζουν την λιπαρότητα της επιδερμίδας. Τέτοια προϊόντα μπορεί να περιέχουν ρετινοειδή, αντιβιοτικά, υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, ακόμα και σαλικυλικό οξύ. Ο δερματολόγος σας είναι αυτός που θα επιλέξει το κατάλληλο προϊόν σύμφωνα με το πρόβλημα σας.

> Αγωγή που λαμβάνεται συστηματικά: κυρίως για σοβαρές μορφές ακμής με κύστεις και οζίδια. Στην κατηγορία αυτή φαρμάκων περιλαμβάνονται φάρμακα όπως: αντιβιοτικά που σκοτώνουν τα βακτήρια και μειώνουν την φλεγμονή, αντισυλληπτικά χάπια και άλλα ορμονικά σκευάσματα που ρυθμίζουν τις ορμόνες, ισοτρετινοϊνη, το παράγωγο αυτό της βιταμίνης Α, που είναι αποτελεσματικό για όλες τις μορφές ακμής.

Τέλος, υπάρχουν διάφοροι τρόποι που δρουν επικουρικά στις αγωγές τοπικές ή συστηματικές  και περιλαμβάνουν κυρίως μεθόδους που εφαρμόζονται στο ιατρείο. Σε αυτές ανήκουν οι ακόλουθες:

* Lasers και άλλες πηγές φωτός:  με τον τρόπο αυτό μειώνονται τα βακτήρια που εμπλέκονται στην ακμή, ο γιατρός σας είναι αυτός ο οποίος θα κρίνει εάν μια τέτοια θεραπεία είναι κατάλληλη για τον τύπο ακμής που εμφανίζετε.

* Χημικά peelings: τέτοια προϊόντα δεν διατίθενται σε εμπορικά καταστήματα, επομένως πρόκειται για θεραπείες που εφαρμόζονται στον χώρο του ιατρείου και πάντα από εξειδικευμένο προσωπικό. Τα peelings είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην φαγεσωρική ακμή.

* Παροχεύτευση μεγάλων κυστικών βλαβών: η μέθοδος περιλαμβάνει εξόρρυξη και παροχεύτευση των μεγάλων κυστικών βλαβών, μία τεχνική που είναι αποτελεσματική σε βλάβες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται σε φάρμακα. Ακόμα δρα ανακουφιστικά στον πόνο και μειώνει την πιθανότητα η κύστη αυτή να αφήσει ουλή μετά την αποδρομή της. Σε περιπτώσεις βλαβών που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης ιδιαίτερα χρήσιμες είναι και οι ενδοβλαβικές εγχύσεις.

Συμπερασματικά

Περιμένοντας την ακμή να υποχωρήσει από μόνη της μπορεί τελικά να αποδειχθεί ιδιαίτερα επίπονο και εκνευριστικό. Χωρίς αγωγή μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες ουλές, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη και άγχος.

Προς αποφυγή των καταστάσεων αυτών οι δερματολόγοι προτείνουμε να θεραπεύεται η ακμή. Ακόμα και όταν καθαρίζει το δέρμα η αγωγή πρέπει να συνεχίζει έτσι ώστε να προληφθούν τυχόν υποτροπές. Ο γιατρός σας είναι αυτός που μπορεί να σας πει πότε πλέον δε χρειάζεται θεραπεία για τυχόν υποτροπές .

Tips ιδιαίτερα χρήσιμα για ασθενείς με ακμή:

1. Πλένετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα , συνήθως πρωί και βράδυ και ιδιαίτερα μετά από δραστηριότητες που προκαλούν εφίδρωση .

2. Χρησιμοποιείτε πάντα τα χέρια σας για την εφαρμογή του καθαριστικού, σφουγγάρια ή πανάκια μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα  σας.

3. Να είστε ¨ευγενικοί ¨ με το δέρμα σας και να χρησιμοποιείτε πάντα προϊόντα ήπια, χωρίς αλκοόλη, μη ερεθιστικά, μη στυπτικά  ή απολεπιστικά. Το ξηρό, ερυθρό δέρμα κάνει την ακμή να φαίνεται χειρότερη.

4. Scrubbs μπορεί να χειροτερέψουν την ακμή, αποφύγετε τέτοια προϊόντα.

5. Πλένετε το πρόσωπό σας πάντα με χλιαρό νερό.

6. Λούζεστε συχνά, ιδιαίτερα εάν έχετε λιπαρά μαλλιά.

7. Αφήστε το δέρμα σας να ¨αναρρώσει¨ φυσικά: εάν πειράζετε τα σπυράκια σας, ο χρόνος αποθεραπείας αυξάνεται σημαντικά, όπως επίσης και η πιθανότητα να αποκτήσετε μόνιμες ουλές.

8. Κρατήστε τα χέρια σας μακριά από το πρόσωπό σας: το να αγγίζετε το πρόσωπό σας κατά την διάρκεια της ημέρας μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις.

9. Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία, αλλά και το solarium: το μαύρισμα καταστρέφει το δέρμα, ακόμη κάποια φάρμακα για την ακμή προκαλούν φωτοευαισθησία, κάνοντας το δέρμα ιδιαίτερα ευαίσθητο στην UV ακτινοβολία, την οποία λαμβάνουμε τόσο από τον ήλιο, όσο και από τις λάμπες του solarium. Επιπροσθέτως οι λάμπες solarium αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου με ποσοστό 75% .

10. Συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο εάν η ακμή, σας κάνει να ντρέπεστε ή να αισθάνεστε άσχημα, εάν έχετε χρησιμοποιήσει διάφορα προϊόντα τα οποία όμως δεν βοήθησαν, ή εάν εμφανίζετε ουλές ή δυσχρωμίες – μελαγχρώσεις όταν τα σπυράκια υποχωρούν.

Σήμερα, με όλα τα μέσα που έχουμε στην διάθεσή μας, κάθε μορφή ακμής μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Ο δερματολόγος σας μπορεί να αντιμετωπίσει την υπάρχουσα ακμή, να βοηθήσει στην πρόληψη νέων βλαβών και να μειώσει την πιθανότητα δημιουργίας ουλών και δυσχρωμιών.