fb gp

espa 1.1

  • Δρ. Αναστασία Δήμου
  • Αισθητική Δερματολογία
  • Παιδική Δερματολογία

Αφαίρεση Ελιών

 

SPILOI


Με τον όρο ελιές (σπίλοι) εννοούμε δερματικές βλάβες που αποτελούνται από περισσότερα του αναμενόμενου μελανοκύτταρα. Τα μελανοκύτταρα είναι φυσιολογικά κύτταρα της επιδερμίδας που μας προστατεύουν με τη χρωστική τους (μελανίνη) από τις υπεριώδεις ακτίνες. Ελιές έχουμε από τη γέννησή μας (συγγενείς σπίλοι) ή τις αποκτούμε στην πορεία (επίκτητοι σπίλοι).

Πραγματοποιούμε αφαίρεση ελιών για αισθητικούς και ιατρικούς λόγους, όμως και στις δύο περιπτώσεις στο ιατρείο μας η αφαίρεση γίνεται χειρουργικά, χωρίς καυτηριασμούς, laser κ.λπ. Η επιλογή αυτή είναι συνειδητή καθώς αφενός το αισθητικό αποτέλεσμα είναι απόλυτα συγκρίσιμο, αφετέρου -και κυριότερο- θεωρούμε ότι δεν είναι καλή πρακτική να κάψεις ένα σπίλο και να αφαιρέσεις μόνο το πάνω κομμάτι του (όπως συνήθως γίνεται με τα laser), αφήνοντας -και ουσιαστικά ‘θάβοντας’- το ερεθισμένο κομμάτι του που είναι πιο βαθιά και πολλές φορές δεν έχει καν χρωστική. Πολλές φορές οι ελιές αυτές υποτροπιάζουν και η εικόνα τους λόγω του ερεθισμού από το laser είναι πολύ άτυπη, δυσκολεύοντας τη διαφοροδιάγνωση από το μελάνωμα, ενώ ο έντονος θερμικός ερεθισμός των μελανοκυττάρων είναι άγνωστο τι επιπτώσεις έχει στο υπόλειμμα. Η ιδέα του να δημιουργήσεις χάριν ευκολίας ένα έστω και απίθανο αλλά ενδεχόμενο ιατρικό θέμα από μια αισθητική επέμβαση, μας φαίνεται εντελώς παράλογη.

Πιο επιφανειακές ή μισχωτές ελιές μπορούν να αφαιρεθούν με μια πιο απλή διαδικασία shave (ξυρίσματος) που είναι πιο γρήγορη. Γίνεται πάλι με τοπική αναισθησία αλλά δεν χρειάζονται ράμματα και συνεπώς έχει μικρότερο κόστος. Πάντως και σε αυτή τη διαδικασία δεν ερεθίζουμε θερμικά τον σπίλο και στοχεύουμε στη ολική του αφαίρεση με επικύρωσή της από ιστολογική εξέταση (βιοψία), η οποία είναι δυνατή ακριβώς επειδή δεν έχει καεί ο ιστός.

Η αφαίρεση ελιών για ιατρικούς λόγους γίνεται τις περισσότερες φορές επειδή μια ελιά έχει εικόνα 'ύποπτη' ή γιατί λόγω θέσης η ελιά αυτή τραυματίζεται ή ερεθίζεται συχνά, οπότε αφαιρείται προληπτικά. Και στις δύο περιπτώσεις ο στόχος μας είναι να προλάβουμε αν είναι δυνατόν τη δημιουργία ή εξάπλωση ενός μελανώματος. Το μελάνωμα είναι ένας σοβαρός καρκίνος που ξεκινά από τα μελανοκύτταρα και μπορεί στην εξέλιξή του να δώσει μεταστάσεις. Τα περισσότερα μελανώματα ξεκινούν από φαινομενικά υγιές δέρμα και λιγότερο από 1/3 δημιουργούνται από προϋπάρχουσα ελιά. Ένας κύριος ρόλος του Δερματολόγου είναι να αξιολογήσει την εκάστοτε βλάβη και να κρίνει αν είναι πιθανό μελάνωμα και εάν πρέπει να την αφαιρέσει. Στο ιατρείο μας υπάρχει μεγάλη εμπειρία και βαθιά γνώση στον τομέα αυτό (δες έλεγχος σπίλων).

Αφαίρεση ελιών δεν γίνεται ποτέ χωρίς λόγο, όχι γιατί προκαλεί καρκίνο όπως λέει ένας λαϊκός μύθος, κάτι που δεν στέκει ούτε λογικά ούτε επιστημονικά, αλλά γιατί είναι μια μικρή ταλαιπωρία και φυσικά ένα κόστος για τον ασθενή. Αντίστοιχα, η παρακολούθηση και ο έλεγχος των σπίλων πρέπει να γίνεται κυρίως σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο σε λογικά και τεκμηριωμένα χρονικά διαστήματα και όχι υπέρ του δεόντως συχνά, λόγω φοβικότητας.

Η αφαίρεση ελιάς ή ύποπτης βλάβης για ιατρικούς λόγους γίνεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ιατρείου μας χειρουργικά με τοπική αναισθησία και χρήση ραμμάτων μια και είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί στο σωστό βάθος. Η διαδικασία της αφαίρεσης εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση της βλάβης αλλά συνήθως κρατάει περί τα 15 λεπτά. Δεν υπάρχει πόνος κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης ούτε μετά, αλλά καλό θα ήταν να υπάρχει δυνατότητα ξεκούρασης και μειωμένων δραστηριοτήτων για ένα χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση, ειδικά όταν η ελιά είναι σε περιοχές με έντονη κινητικότητα (πλάτη, χέρια, πόδια κτλ.) για το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα. Η ιστολογική απάντηση από τη βιοψία παρέχεται εντός 3 εργάσιμων ημερών συνήθως.